18 februarie 2014, ora 17.00

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (Piaţa Unirii 30)

ComiXconnection


Comics, strip, bandă dese­n­ată, képregény, стрип – pe cât de diferite între ele sunt cuvintele care desemnează domeniul benzilor desenate, pe atât de variate sunt formele pe care le îmbracă în Croaţia, Slovenia, România, Ungaria şi Serbia. Banda desenată reflectă adesea situaţia şi istoria politică specifică ţării şi modul în care societatea reacţionează la această formă de expresie a artei. Expoziţia intitulată comiXconnection prezintă benzi desenate din cele cinci ţări, create independent unele de celelalte tocmai cu scopul de a descoperi diferenţele şi eventualele asemănări. Operele expuse sunt intenţionat realizate în spirit necomercial, detaşându-se de mainstream-ul branşei. Astfel că poveştile expuse se sustrag constrângerilor strategiilor de piaţă. Publicul căruia îi sunt adresate poveştile este unul mai special, alternativ am putea spune. Linia generală este marcată de afinitatea faţă de vest, după principiul „cu faţa spre vest şi cu spatele spre ceilalţi“.

O parte din operele expuse vor aparţine unor artiste clujene, care prin intermediul Comics Club Cluj, susţinut de Centrul Cultural German, au pus bazele unei reţele de tineri autori de benzi desenate în Cluj. În cadrul expoziţiei Centrul Cultural German organizează workshop-ul Germania mea, iar o parte din lucrările rezultate vor fi de asemenea expuse.

Proiectul şi expoziţia ComiXconnection au fost concepute şi realizate de către Muzeul Culturilor Europene cu susţinerea Departamentului federal german pentru cultură şi media.

 

Un eveniment organizat în parteneriat cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca.