Actual

Evenimente actuale

18 mai 2023, ora 13.00 - 18 iunie 2023, ora 00.00

Librarium Universității [Universității 1]

NOI 2 - Portrete româno-germane


_Când?

18.05. – 18.06.2023

 

 

_Unde?

Librarium Universității [Universității 1]

 

 

_Artiști

Foto: Patricia Moroșan & Adi Tudose

Texte: Diana Meseșan, Venera Dimulescu, Manuela Klenke, Anne Reinert & Ioana Casapu

Catalog: https://bit.ly/WirZwei_Katalog

 

 

_Eveniment deschidere expoziție

18.05.2023 | 20:00 | Cinema Arta

Proiecție specială >> Toni Erdmann [ r: Maren Ade | de/au | 2016 ]

Detalii și bilete

 

 

Centrul Cultural German Cluj-Napoca vă invită să descoperiți expoziția NOI 2 | WIR 2 – Portrete româno-germane în perioada 18.05 – 18.06.2023, în vitrinele librăriei Librarium Universității. NOI 2 | WIR 2 este un proiect realizat în 2022 de Goethe-Institut București cu ocazia aniversării a 30 de ani de la semnarea tratatului de prietenie dintre România și Germania. De atunci, relațiile diplomatice și politice la nivel româno-german s-au intensificat.


Oamenii din România și Germania se întâlnesc, în diferite contexte, din ce în ce mai des: în 2018, România a fost pentru prima dată țara de origine cu cel mai mare număr de imigranți în Germania. Cu legături strânse purtate de-a lungul secolelor, spre exemplu prin intermediul minorităților culturale din ambele țări, și recent de când au devenit membri ai Uniunii Europene, românii și germanii sunt mai apropiați ca niciodată. În acest sens, orientarea înspre perspectivele personale ale acestei prietenii și a istoriei migrației reciproce devine o temă de actualitate.


NOI 2 | WIR 2 folosește texte narative jurnalistice și fotografii artistice pentru a portretiza 30 de perechi din Germania și România care însuflețesc această prietenie bilaterală. O persoană din România și una din Germania sunt înfățișate ca o pereche, un duo: cu legături versatile, chiar neobișnuite, în viața lor profesională, în timpul liber sau în viața privată. Poveștile lor diverse reflectă semnificațiile vieții lor de zi cu zi precum și efectele asupra identității individuale.


Expoziția cuprinde și povești ale unor persoane cunoscute, precum remarcabila regizoare și scenaristă româncă, Adina Pintilie, premiată cu Ursul de Aur la Berlinale în 2018, care, împreună cu artisul german Christian Bayerlein, au reprezentat România la Bienala de Artă de la Veneția în 2022 sau Ingo Tegge, fostul director al Centrului Cultural German Cluj-Napoca în ultimii 7 ani și soția sa Iulia Tegge.


Documentate de doi fotografi: Patricia Moroșan și Adi Tudose și cinci autori din Germania și România: Diana Meseșan, Venera Dimulescu, Manuela Klenke, Anne Reinert și Ioana Casapu, aceste perechi povestesc în moduri diferite despre fericirea împărtășită, dar și despre provocări, coincidențe și colaborări, dincolo de reprezentările stereotipice ale poveștilor lor de migrație.


Deschiderea expoziției va fi marcată de proiecția specială a filmului Toni Erdmann [ r: Maren Ade | de/au | 2016 ], pe data de 18 mai, de la ora 20:00 la Cinema Arta.

Toni Erdmann este regizat de Maren Ade [de], cu Ada Solomon [ro] producător executiv, povestea petrecându-se în Germania și în România. Personajul principal, Winfried, este un tată excentric, cu un simț al umorului special. Ajuns la pensie, acesta hotărăște să-i facă o vizită surpriză fiicei sale, Ines, care lucrează la un proiect important ca strateg pentru o corporație din București. Filmul a fost nominalizat în 2017 la categoria „cel mai bun film străin” atât la Premiile Oscar cât și la Golden Globe, British Academy Film, Critics’ Choice și César.

 


NOI 2 | WIR 2 este un proiect realizat de Goethe-Institut București cu finanțare de la Ministerul de Externe al Republicii Federale Germane, în cooperare cu Centrele Culturale Germane din Cluj-Napoca, Sibiu și Timișoara și Institutul Cultural Român din Berlin.

Expoziția este prezentată la Cluj-Napoca de către Centrul Cultural German Cluj-Napoca cu sprijinul librăriei Librarium Universității.