25 martie 2023, ora 10.00 - 25 martie 2023, ora 13.00

Biblioteca Centrului Cultural German Cluj-Napoca

Metoda creativ-estetică în teatrul japonez Kamishibai


_Când?

25.03.2023 | 10.00-13.00

 

_Unde?

Biblioteca Centrului Cultural German Cluj-Napoca [Universității 7-9]

 

_Înscrieri

Înscrierile sunt deschise până în 23.03.23

Formular >> https://bit.ly/AnmeldungenWorkshop_KamishibaiErzähltheater

 

_Detalii

Atelierul este destinat educatorilor și învățătorilor din ciclul primar și preșcolar (DaM și DaF) și se va desfășura în limba germană.

Participarea este gratuită. Numărul de locuri este limitat.

 

 

Atelierul coordonat de dr. Kata-Szilvia Bartalis oferă posibilitatea participanților, de a intra în lumea fascinantă a povestirii susținute de materiale vizuale specifice teatrului japonez Kamishibai. Această activitate este dedicată tuturor educatorilor, care doresc să cunoască principiile metodice de funcționare ale teatrului de hârtie japonez și să introducă narația scenică în clasele la care predau. Pe lângă tehnicile povestirii, participanții au posibilitatea și de a transforma estetic anumite pasaje din text sau versuri potrivite pentru copii, prin pedagogia teatrului sau antrenarea vorbirii, cu jocuri ritmice sau acustice, sau prin diverse metode de pictură. Metoda jucăușă de predare a limbii, care formează baza pedagogiei în ciclul primar și preșcolar, este pusă pe primul loc.

 

_Coordonatoare atelier

Dr. Kata-Szilvia Bartalis este educatoare pentrul ciclul primar și preșcolar, profesoară de germană (ca limbă străină sau limba a doua), pedagog de teatru și autoarea cărții Das Kamishibai Erzähltheater im DaF-Unterricht. Experiența îndelungată acumulată în diverse școli și grădinițe a dus la dezvoltarea unei alte teme relevată în Künste bilden. Eine DaF-Werkstatt. Lucrarea are ca punct central dezvoltarea personalității și implicit și a nivelului lingvistic prin educație estetică. Dr. Bartalis activează în prezent la Departamentul de Pedagogie și Didactică în Limba Germană al Universității Babeș-Bolyai și colaborează în continuare cu diverse instituții, grădinițe și scoli cu proiecte pe tema pedagogia prin arta. În atelierele sale pentru copii, tineri și studenți, diferite domenii ale artei (teatru, muzică, literatură și arte plastice) sunt combinate cu principiile actuale (promovarea multilingvismului, interculturalitatea), precum cu și cu abordările și instrumentele didacticii limbii germane contemporane ( Teatrul narativ Kamishibai, formarea vorbirii, Boardstories digitale). Prin cooperările cu Die Zeilenschmiede și diverse centre de formare, cu portalul online Deutsch digital, Fundația Donauschwäbischen Kulturstiftung din Baden-Württemberg, precum și cu diferite institute și centre Goethe, Dr. Bartalis formează profesori și educatori, care au astfel au oportunitatea de a pătrunde în culisele metodele creative de predare.