Actual

Fokus

28 noiembrie 2019, ora 11.00 - 29 noiembrie 2019, ora 23.00

Casa Vaida Voevod, Piața Ștefan cel Mare 18, Cluj-Napoca

Bauhaus 100 | De la colaj la VR


De la arhitectură și design de mobilier până la forma grafică a afișelor ... influența inovatoare adusă de perioada Bauhaus își face simțită prezența în diferite domenii. Fondată acum 100 de ani de Walter Gropius, școala de artă „Staatliches Bauhaus” este considerată a fi cea mai influentă instituție de învățământ pentru arhitectură, artă și design din secolul XX. Școala Bauhaus s-a remarcat prin abordările noi, în special prin fuziunea elementelor din artă și artizanat.

Cu ocazia aniversării a 100 de ani de Bauhaus, Centrul Cultural German din Cluj-Napoca organizează o serie de evenimente în cooperare cu atelier Mushuroi. Astfel, veți putea viziona documentarul „Despre construcția viitorului - 100 de ani de Bauhaus” (DE 2018), în care regizorii Niels Bolbrinker și Thomas Tielsch transpun într-un mod impresionant filozofia Bauhaus și felul în care principiile sale de bază au fost aplicate la nivel mondial - din America Latină până în Scandinavia. Conceptele Bauhaus vor fi, de asemenea, dezbătute într-o discuție care va avea ca protagoniști diferiți specialiști din domenii precum arhitectură, design și artă.

În spiritul Bauhaus, nu ne dedicăm doar teoriei, ci vom organiza și un workshop prin care elementele de bază ale morfologiei Bauhaus vor fi învățate și aplicate practic în procesul de design de mobilier. Workshop-ul este susținut de Lena Halbedel și Florian Krohm, designeri industriali și fondatori ai companiei Eltingmöbel din Essen, activă în domeniul sustenabilității și a design-ului orientat înspre responsabilitate socială. Rezultatele workshop-ului vor fi ulterior prezentate publicului ca parte a unei expoziții, de unde nu vor lipsi nici inserțiile muzicale.

Utilizând tehnologia actuală veți putea pătrunde în lumea realității virtuale în instalația „Virtual Bauhaus”,  creată de Goethe-Institut Boston în colaborare cu Cologne Game Lab, TH Köln. Aceasta vă va oferi posibilitatea de a experimenta în format digital atât construcții și concepte Bauhaus cât și câteva personalități și momente importante, începând încă de la formarea școlii, în Dessau, la începtul anilor 1920.

Eveniment organizat în parteneriat cu atelierul Muszuroi.

Intrarea este gratuită. Evenimentele vor avea loc în limba engleză / cu subtitrare în limba engleză.

Program:

● 28. – 29.11.2019

>> 11:00 – 18:00

Instalație interactivă VR: Virtual Bauhaus

Expoziție documentară Bauhaus

● 29.11.2019

>> 18:30 Discuție: Bauhaus și influența sa pănă astăzi

>> 20:00 Documentar: Despre construcția viitorului - 100 de ani de Bauhaus (DE 2018)

>> 21:30 Expoziție rezultate workshop + DJ Set