Actual

Fokus

21 noiembrie 2014, ora 18.00

Universitatea Sapientia, Calea Turzii, nr.4

Berlin - București - Chișinău: Trei transformări


Discuție în cadrul seriei de filme ”Berlin is in Cluj”

Regizorul Ştefan Rusu tratează în filmul său schimbările ce au avut loc în Berlin după căderea Zidului. El vizitează diverse cartiere şi prezintă efectele unificării asupra spaţiului public berlinez.

În continuarea evenimentului vom aborda mai îndeaproape această temă. Nu doar pentru capitala Germaniei ci şi pentru cele ale României şi a Republicii Moldova evenimentele politice de acum 25 de ani au adus schimbări profunde. Berlinul a fost transfigurat, devenind capitala unei Germanii unite. Bucureștiul a fost nevoit să facă față unei schimbări radicale de regim. Chișinăul s-a transformat dintr-un oraș sovietic de provincie, în capitala unei republici suverane. Ce impact, din punct de vedere al populaţiei şi al caracterului lor, au avut asupra oraşelor aceste transformări? Despre asta vom discuta alături de urbanista berlineză Susanne Hauser, Celia Ghyka, arhitectă din Bucureşti şi artistul Ștefan Rusu din Chişinău.

 

Susanne Hauser este expertă în planificare teritorială, spaţiu public, istoria artei şi a culturii. Este profesoară de Urbanism și Planificare Teritorială la Universitatea de Artă Berlin şi se află la conducerea mai multor instituţii. Începând cu 2010 este membră a Academiei Germane de Urbanism şi Planificare Teritorială.


Celia Ghyka este doctor în arhitectură, lector la Universitatea de Arhitecturæ și Urbanism „Ion Mincu" din București. Printre specializările sale se numără spațiul public, arta publică contemporană, filosofia artei.


Ștefan Rusu este artist plastic, regizor și curator din Republica Moldova. Opera sa ilustrează procese și schimbări artistice și urbane în societățile post-socialiste ale Europei de Est.