Actual

Fokus

06 mai 2021, ora 15.00 - 13 iunie 2021, ora 18.00

Muzeul Etnografic al Transilvaniei | Palatul Reduta

LUCRURI CARE DOR - Povești și Amintiri ale unor Familii Transnaționale


 

„LUCRURI CARE DOR” este un proiect expoziţional bazat pe cercetare, realizat de spațiul de creație din Berlin bi'bak, care explorează impactul migraţiei forței de muncă asupra noţiunilor de maternitate şi familie, din perspectiva unor lucrătoare migrante şi a copiilor lăsaţi în urmă. Pornind de la experienţele unor familii transnaţionale din prezent şi din trecut, instalația împletește povești și obiecte marcante pentru viața acestora.

La nivel global, migraţia forței de muncă creează noi modele ale familiei transnaţionale, care în ciuda distanţelor geografice se străduiește să menţină contactul între membri. În perioada acordurilor de angajare din anii '60, mulţi părinţi au fost nevoiţi să-şi lase copiii în urmă, deoarece orele de muncă făceau imposibilă îngrijirea lor. În zilele noastre, lucrătorii migranţi din Europa de Est sunt cei care, în marea lor majoritate, îşi neglijează familiile pentru oportunitatea unor câștiguri în ţări mai dezvoltate. Turcia, ca fostă ţară a emigrării, a devenit acum la rândul său o destinaţie pentru mulţi lucrători din Europa de Est, Caucaz sau regiunea Asiei Centrale, mai ales în sectorul de îngrijire și infirmerie.

Cum se redefinește relaţia dintre părinţi şi copii acum, când cadourile sau sprijinul financiar iau locul experienţelor trăite împreună? Când apropierea fizică rămâne în spatele unor aplicații precum Skype sau WhatsApp? Ce impact au toate acestea asupra copiilor şi părinţilor? „LUCRURI CARE DOR” redă atitudini legate de aceste teme, pornind de la anii '60 şi până în prezent.

bi'bak (în limba turcă: aruncă o privire) este o organizație non-profit și un spațiu independent de artă contemporană cu sediul în Berlin, care își concentrează activitatea în jurul narativelor transnaționale, a migrației, mobilității globale și a dimensiunilor estetice ale acestora. Programul bi’bak analizează diferite discipline în artă, domeniul academic și dezvoltare comunitară, cuprinzând poriecții de filme, expoziții, ateliere precum și evenimente muzicale și experiențe culinare.


>> Expoziția organizată de bi'bak este prezentată la Cluj-Napoca de Centrul Cultural German în colaborare cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Cinema Arta

Expoziția este realizată cu spirjinul Senatverwaltung für Kultur und Europa.


_Concept şi Regie Artistică: Malve Lippmann, Can Sungu
_Coordonator de proiect: Anna Krauss


_Când?
06.05 - 13.06.2021
Miercuri - Duminică | 10:00 - 18:00


_Unde?
Muzeul Etnografic al Transilvaniei | Palatul Reduta

 

Detalii privind regulile și programul de vizitare găsiți pe site-ul muzeului: https://www.muzeul-etnografic.ro/ro/palatul-reduta/regulament-pentru-vizitatori