Actual

Fokus

10 octombrie 2023, ora 19.00 - 10 octombrie 2023, ora 20.10

Muzeul Etnografic al Transilvaniei

ComiCollection – de Itay Dvori [de]


_Când?

10.10.23 | 19:00


_Unde?

Muzeul Etnografic al Transilvaniei | Palatul Reduta

Intrare liberă

 

Concertul cu benzi desenate, acompaniate de muzica inedită a pianistului Itay Dvori [de], este prezentat în premieră la Cluj-Napoca. Acesta va fi precedat de vernisajul expoziției „Cum să-ți desenezi o lume, a artistei clujene Ileana Surducan. O parte din ilustrațiile și benzile desenate pe care le veți vedea pe parcursul concertului, aparțin îndrăgitei ilustratoare.


_ComiCollection

Itay Dvori, compozitor și pianist israelian stabilit în Berlin, a inventat un format nou: comic – concertul (concertul cu benzi desenate). De mai mulți ani, acesta atrage atenția în cadrul festivalurilor internaționale și pe scene din întreaga Europă

Cu proiectul său ComiCollection, Itay Dvori ne prezintă o compilație de compoziții pentru benzi desenatereunindu-le pe cele mai bune din diferite proiecte individuale și dar și din lucrări creative comisionate din ultimii ani. Această selecție diversificată, interpretată live la pian, cuprinde lucrări cu umor subtil, uneori și caustic, până la poezie lirică. Oferă echivalente muzicale pentru lumi vizuale create de ilustratori internaționali precum Edmond Baudoin, Manuele Fior, Asaf Hanuka, Cyril Pedrosa și Barbara Yelin. Printre benzile desenate din acest proiect se numără și lucrări ale ilustratoarei din România, Ileana Surducan. Itay Dvori a creat aici un peisaj al literaturii grafice contemporane în impresionanta sa maturitate, declarând, cu fiecare piesă, dragostea sa profundă și fascinația sa pentru genul pe care îl descrie dreptarta secolului 21.”


_Itay Dvori [de]

Născut în Israel, Itay Dvori și-a dezvoltat abilitățile de pianist, compozitor și dirijor la Școala de Muzică Buchmann-Mehta din Tel Aviv și la Academia de Muzică Hanns Eisler din Berlin. A încheiat ambele studii cu rezultate remarcabile. A beneficiat de burse oferite de Fundația Culturală America-Israel și de organizația Deutscher Musikrat. A dirijat orchestre și coruri în Europa, Asia și America de Nord. Pe lângă compozițiile sale, interpretate de ansambluri instrumentale și vocale internaționale, Itay Dvori compune muzică pentru teatru, dans și film. Este prezent pe scenă ca pianist atât în proiecte solo cât și alături de orchestre de cameră, și predă la Universitatea de Arte din Berlin. Prin concertele sale cu benzi desenate – comic-concerte, pe care le interpretează din 2016 ca pianist solist dar și alături de ansamblul său yam yabasha, în care prezintă compozițiile sale și improvizații pe baza literaturii grafice, a creat un nou gen" muzical (Deutschlandfunk Kultur).