Actual

Fokus

10 decembrie 2013, ora 18.00

Academia de Muzică "Gh. Dima", Sala Studio

Concert de Crăciun


Centrul Cultural German sărbătoreşte sfârşitul de an într-o atmosferă de sărbătoare, pe acorduri muzicale clasice. Vă invităm să luaţi parte la un concert cameral deosebit, susţinut de Alexandra Schmiedel şi Friederike Starkloff, două tinere extrem de talentate din punct de vedere muzical. Ele vor interpreta sonate pentru pian şi vioară de W.A. Mozart şi ale compozitorului contemporan Jörg Widmann. Astfel, respectând tradiţia ultimilor ani de a îmbina clasicul cu modernul, ne vom bucura şi anul acesta de o atmosfera de Crăciun în acelaşi spirit.

Concertul se desfăşoară în cadrul Festivalului Mozart al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima”.

Alexandra Schmiedel, născută în 1984 în Stralsund, a început să ia lecţii de pian de la vîrsta de şase ani alături de profesoara Sigrid Lehmstedt. Mai tarziu a continuat studiul în Weimar sub îndrumarea profesoarei Arne Torger. Începând din 2011 predă în calitate de profesor asociat la Universitatea de Arte din Berlin. A fost în repetate rânduri distinsă cu premiul naţional “Jugend musiziert” şi a obţinut o bursă a landului Turingia pentru muzicieni supratalentaţi. În calitate de solistă şi membră a ansamblurilor de muzică camerală Alexandra Schmiedel a concertat în toată lumea, notabile fiind Salzburg, Beirut, Viena, Paris, Beijing, New York.

Friederike Starkloff, născută în 1990 la Chemnitz, studiază vioara  de la vârsta de cinci ani sub îndrumarea profesorilor Wolfgang Marschner şi Ariane Mathäus. În anul 1998 a câştigat pentru prima oară locul 1. la concursul „Jugend musiziert“. Ulterior au urmat alte premii pentru diferite prestaţii şi concerte solo precum şi în formula de duet şi cvartet: “Muzica înseamnă totul pentru mine. Este o parte din mine, îmi dă bucurie şi putere.” În calitate de solistă a concertat în Germania, Polonia şi Italia şi alături de numeroase orchestre, printre care Filarmonica din Baden-Baden şi Weimarer Staatskapelle. În toamna anului 2011 a fost lansat şi CD-ul ei de debut cu sonate de Mozart, înregistrate alături de José Gallardo la Oehms Classics.