Actual

Fokus

04 iunie 2012, ora 17.30

Cinema Arta

Die Puppe


DE 1919, 66 min.

Regie: Ernst Lubitsch

 

Cu filmul mut german „Die Puppe”, din anul 1919, acompaniat de muzica live a Struggle Orchester din Germania, Centrul Cultural German prezintă unul dintre highlight-urile TIFF din acest an.

Cel mai mare regizor german de filme mute şi câştigător al premiului Oscar, Ernst Lubitsch expune în filmul său o poveste comico-romantică savuroasă.

Drama protagonistului Lancelot este prezentată prin cea mai modernă tehnică a vremii respective şi prin mult comic de situaţie. Păpuşa-robot, substitut pentru oameni, reprezintă laitmotivul unei epoci în care tehnica şi ştiinţa deţineau credibilitate absolută.

Capodopera comico-tragică a lui Ernst Lubitsch a manifestat o notă estetică aparte de foarte timpuriu, care mai apoi a fost numită „Lubitsch-Touch”, cu mult înainte ca regizorul să-şi înceapă cariera excepţională la Hollywood.

Atmosfera deosebită a filmului este completată de muzica expresivă, compusă şi aranjată de cei şase muzicieni ai Struggle Orchester.

 

Struggle Orchester din Stuttgart încântă de ani buni prin acompaniamente muzicale pline de umor şi de înaltă clasă pentru filme mute renumite. Muzicienii ansamblului sunt cu toţii maeştri ai instrumentelor la care cântă, precum şi ca muzicieni în orchestre, freelanceri sau pedagogi în întreg spaţiul Germaniei de Sud. Muzica lui Karl Koch readuce la viaţă filmul „Die Puppe“ al lui Ernst Lubitsch şi “The Playhouse” şi „The Cameraman“ ale lui Buster Keaton. Karl Koch a primit pentru munca lui creativă şi atât de însufleţită în calitate de toboşar, compozitor şi muzician de cabaret, printre altele, premiul „Kleinkunstpreis Baden-Württemberg“ . Cu acompaniamentul a două filme mute şi un concert, Struggle Orchester vor fi auziţi la Cluj în total de trei ori, fiecare program fiind marcat de o notă aparte.

Karl Koch – tobe, compoziţie

Barbara Klobe – pian

Reinhold Uhl – saxofon, flaut, clarinet

Christof Schmidt – trombon

Tobias Rägle – tubă

Lothar Sonntag – percuţie