Actual

Fokus

19 noiembrie 2020, ora 11.00 - 29 noiembrie 2020, ora 23.00

Librarium Universității

Editorial Illustrations in Independent Journalism | 10 Years of Comics Club Cluj


Imaginea și cuvântul, atunci când sunt aduse împreună, nu doar spun o poveste ci o transformă. O aduc mai aproape de cititor oferindu-i posibilitatea exploreze sentimente, descopere provocări, își valideze imaginația într-un context inedit.


ExpozițiaEditorial Illustrations in Independent Journalism” s-a născut din dorința de a spune o poveste despre prietenia dintre ilustrație și cuvânt. Protagoniști sunt 6 ilustratori din România și 2 publicații independente românești.


În timp ce ilustrațiile semnate de Maria Surducan, Roma Gavrilă, Dan Ungureanu, Sorina Vazelina, Mircea Pop și Tuan Nini dezvăluie mici secrete grafice ale unor povești adevărate, Oana Barbonie de la DoR (Decât o Revistă) și Andra Matzal de la Scena9 povestesc despre rolul ilustrației în jurnalismul narativ dar și despre cum publicațiile, fie ele online sau pe hârtie devin mici galerii prin intermediul cărora publicul îi cunoaște pe artiști.


>> Expoziția este organizată în parteneriat cu Librarium Universității și face parte din seria de evenimente 10 Years of Comics Club Cluj alături de Comics Academy.

 

Scena9 - avem cât mai des ilustrații

de Andra Matzal

[fragment]


“[…] Credem ilustrația e una dintre cele mai vii și valoroase regiuni de pe harta artelor de la noi și munca acestor oameni are nevoie de cât mai multe ocazii de explorare. Într-un fel, ne place credem materialele pe care le publicăm în Scena9, pe hârtie și www, funcționează și ca o mică galerie, unde publicul îi poate cunoaște pe mulți dintre ei. […]”


DoR și rolul ilustrației în povești

de Oana Barbonie

[fragment]


“[…] Într-o poveste, dincolo de cine scrie sau cine ilustrează, primează tot povestea. Nu e vorba despre un rol mai important decât altul. Cuvintele și imaginile se întâlnesc și se armonizează. E ceva la care ținem foarte tare orice am alege construim. Jurnaliștii sunt pilonii care observă, înțeleg și sintetizează o poveste, iar imaginea o traduce, o completează, o ajută ajungă la cititori. Nu funcționează una fără cealaltă, mai ales în prezentul acestei industrii, plin de vulcani de informație, pe care o poți sorta adesea prin grija pe care o poartă un articol prin execuția lui. E despre beneficiul rolului de a spune povești și despre grija pe care o includem, ca facem asta. […]”