Actual

Fokus

26 noiembrie 2014, ora 19.00

Teatrul Maghiar de Stat, Sala Mare

Un dușman al poporului


În cadrul Festivalului Internațional de Teatru Interferențe

Schaubühne am Lehniner Platz din Berlin va fi unul dintre oaspeţii de renume internaţional la Cluj. În deschiderea Festivalului de Teatru Interferenţe se va juca piesa lui Henrik Ibsen, „Un duşman al poporului“, în regia lui Thomas Ostermeier. Un medic  balneolog foarte idealist descoperă că sursa de apă a oraşului şi a băilor balneoclimaterice din oraşul său este infestată şi doreşte să facă acest fapt public. Însă fratele lui, împreună cu mai mulţi jurnalişti şi politicieni ai statului îşi văd ameninţată bunăstarea şi pacea vieții lor şi îl împiedică. Începe un proces de înstrăinare. Drama lui Ibsen se mişcă pe graniţa fină dintre iluminare şi fanatism. Ce şanse are adevărul într-o societate dominată de economie?

 

Thomas Ostermeier a studiat regie de teatru la Facultatea de Teatru Ernst Busch din Berlin şi a fost asistentul lui Manfred Karge la Berliner Ensemble. Apoi, a regizat pe cele mai renumite scene din spațiul german, printre care la Teatrul German din Berlin, Schauspielhaus Hamburg, Kammerspiele München și Burgtheater Viena. Printre nenumăratele distincţii primite se numără și premiul NESTROY Viena sau Ursul de Aur de la Bienala de la Veneția. Din 1999 este directorul artistic al Berliner Schaubühne am Lehniner Platz din Berlin.

 

Berliner Schaubühne a fost înființat în 1962 și rapid şi-a dobândit renumele unui teatru implicat politic și provocator. Sub conducerea lui Thomas Ostermeier și a lui Sascha Waltz, ansamblul caută mereu noi forme de artă teatrală și s-a afirmat printre greii teatrului german internațional cu înscenări neconvenționale. Schaubühne este astăzi singurul teatru mare din vestul Berlinului.


Autor - Henrik Ibsen
Regie - Thomas Ostermeier
Scenografie - Jan Pappelbaum
Costume- Nina Wetzel
Muzică - Malte Beckenbach, Daniel Freitag
Dramaturgie - Florian Borchmeyer

Desene din decor - Katharina Ziemke

Dr. Stockmann - Stefan Stern / Christoph Gawenda
Consilier - Ingo Hülsmann
Frau Stockmann - Eva Meckbach
Hovstad - Christoph Gawenda / Andreas Schröders / Renato Schuch
Aslaksen - David Ruland
Billing - Moritz Gottwald
Morten Kiil - Thomas Bading

 

În limba germană cu subtitrare în română și maghiară

A doua reprezentație va avea loc în data de 27.11 la ora 19.