Actual

Fokus

05 noiembrie 2020, ora 10.00 - 13 decembrie 2020, ora 17.00

Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Flashback. Return to Cluj


Moscova, 1995, versus România secolului XXI: o întâlnire aparent aleatorie între două proiecte ale artistului fotograf Miron Zownir în expoziția dedicată Muzeului de Artă din Cluj-Napoca. Selecția de fotografii din proiectul „Romania Raw” marchează experiența relevantă pe care Miron Zownir a avut-o în România, în calitate de artist invitat, pe parcursul rezidenței organizate de galeria Visual Kontakt în parteneriat cu Centrul Cultural German din Cluj, în anul 2018. Inițiativa artistică a lui Zownir a făcut posibilă pătrunderea în intimitatea nealterată a comunității de romi care locuiesc în Pata Rât și în alte locuri din România. În cadrul prezentei expoziţii, proiectul „Romania Raw” este secondat de secvențe ale seriei „Down and Out in Moscow”, care aruncă o lumină asupra oamenilor care au trăit şi a evenimentelor care au avut loc la Moscova în 1995, un an extrem de tensionat pentru Rusia lui Boris Yeltsin. Cu ambele proiecte, Miron Zownir surprinde momente din care poate face parte și devine, astfel, martor la situații extreme care dezvăluie starea psihologică pură a individului, fapt care facilitează, în consecință, accesul privitorului la o realitate ireductibilă.

Miron Zownir s-a născut în 1953 la Karlsruhe și locuiește la Berlin. El a fost numit de autorul american Terry Southern drept „poetul fotografiei radicale”, iar lucrările sale cu proscriși sociali sunt expuse, în mod regulat, în întreaga lume. Pe lângă fotografie, Miron Zownir s-a afirmat, de asemenea, ca un cineast respectat și autor de romane poliţiste.

Expoziția este curatoriată de Olimpia Bera, coordonată de Alexandra Sârbu și organizată de Universitatea de Artă și Design, Centrul Cultural German și Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Ea coincide cu publicarea unui catalog al proiectului lui Zownir, „Romania Raw”, la editura PogoBooks.