Actual

Fokus

23 mai 2014, ora 19.30 - 30 mai 2014, ora 17.00

Dealul Cetăţuia

Fortress Hill//: Cetăţuia


Vechiul deal al cetăţuii este unul din locurile cele mai atractive ale Clujului. Aici se împletesc istoria, legenda şi frumuseţea. Frank Schulte, artist media şi de sunet din Köln, readuce în conştiinţa clujenilor acest loc oarecum uitat. Instalaţia lui amplă de sunet se va întinde pe întreg dealul şi îl va trezi literalmente din nou la viaţă.
Cu ajutorul studenţilor clujeni care lucrează deja de luni întregi la aceste concepte, renumitul artist îşi va prezenta lucrarea în spaţiul public al acestui oraş, îmbinând impresionanta sa idee artistică cu o afirmaţie clară. Arta sonoră în spaţiul public – spectaculoasă şi seminificativă.
Instalaţia constă într-o rachetă imaginară care se lansează de sus de la monumentul de pe Dealul Cetăţuia şi o instalaţie de sunet pe mai multe canale. La intervale de timp prestabilite monumentul se transformă într-o staţie spaţială imaginară, insoţită de sunete şi efecte vizuale cu lumină şi fum, asta în urma unor sunete spiraliforme care cuprind dealul. Parte a acestui concept o constituie şi grădina de sunet aflată de-a lungul dealului, pe partea dinspre Someş. Aceasta a fost elaborată de către studenţii participanţi la workshop.
Evenimentul este totodată unul dintre punctele culminante ale «Zilelor Clujului» fiind susţinut de Primăria municipiului Cluj-Napoca.
De asemenea, mulţumim Ministerului familiei, copiilor, tineretului, culturii şi a sportului a landului Nordrhein Westfalen pentru suportul acordat.

Frank Schulte este un artist german renumit în domeniul tehnicii sonore şi al noilor forme de media. Metoda lui de lucru este una interdisciplinară, el îmbinând în arta sa teatrul, dansul, literatura şi performance-ul. Instalaţiile şi expoziţiile sale tratează adesea legătura dintre spaţiu şi sunet, repectiv arhitectura sunetului.
http://www.soniq-id.net/

Grădina de sunet
Spații acustice:
Maria Bubuioc
Donica Çina
Ana-Maria Huluban
Maria Loșonți

Instalații de sculptură:
Ciprian Muntean
Radu Tripon

Camera obscură:
Adina Antoce
Daniel-Ștefan Bocșe
Andrei Budescu
Erika Győri
Luiza Ivan
Iulia Lăzărean

Călătorie acustică:
Aniko Bogya
Lilla Leopold

Instalație de lumini:
Adrian Coșarcă
Ștefana Preda

 

Programul lansării rachetei

zilnic de la 22:00 şi 23:00