Actual

Fokus

27 februarie 2014, ora 09.00 - 05 martie 2014, ora 17.00

Planwerk (Str. Clemenceau 3)

Fortress Hill //: Cetăţuia


Concept

ORAȘ/SUNET/ LOCAȚII - Ceea ce auzim ni se pare familiar și totodată enigmatic. Asemenea zgomotului pe care îl auzim printr-un geam deschis putem daatenție sunetelor sau putem să le ignorăm. Acestea pot nuanța atmosfera spațiului sau pot să atragă asupra lor întreaga noastră atenție și să stimulezeputerea noastră de asimilare estetică, analitică și imaginativă.

Artistul Frank Schulte, se ocupă de sunet și media fiind preocupat de întrebarea manifestării spațiilor urbane în raport cu interacțiunile noastre sociale șieconomice și de traiectoria transformării sunetului în acest context, în mesagerul experiențelor noastre, generând amintiri.

Arhitectura spațiului formează un corp de rezonanță pentru noi și amintirile noastre sonore. Spațiul remodelat colorează prin formă și materialitate uneveniment sonor prin reflecție și rezonanță fie el strident sau estompat. Așadar fiecare sunet este corelat, în trăirea sa, cu proprietățile arhitectonice alespațiului în care se desfășoară evenimentul.

Fiind inspirat de Dealul Cetățuia, de monumentul ce-l încoronează și de istoricul locului, artistul a dezvoltat un concept alcătuit din mai multe părți pentru aînscena temporar sit-ul istoric.

Lucrarea va confrunta aspecte istorice cât și experiențe sonore ale spațiului de implementare.

În parteneriat cu Centrul Cultural German din Cluj , artistul propune un proiect pentru studenții din oraș.

Proiectul final va avea loc la sfârșitul lunii mai 2014 materializându-se în cadrul unei expoziții de o săptămână în spațiul public pe Dealul Cetățuia, incluzândHotelul Belvedere și Monumentul Eroilor Neamului și va fi realizat cu contribuția studenților implicați.

***WORKSHOP CALL***

Workshop cu artistul german Frank Schulte, organizat de Centrul Cultural German Cluj.

CE PLĂNUIM?

Artistulul german Frank Schulte, preocupat de tehnici media şi de sunet, creează conexiuni între spaţiile urbane şi sunetele specifice acestora. La sfârşitul lunii mai, Dealul Cetăţuia va deveni scena unei instalaţii complexe de sunet, care îşi propune revitalizarea acestui spaţiu public în conştiinţa locuitorilor oraşului. Instalaţia va fi deschisă spre vizitare şi audiţie pe toată perioada Zilelor Clujului.

DE CE UN WORKSHOP?

O parte integrantă a proiectului este elaborarea unei aşa-numite grădini sonore formată din multiple obiecte de sunet amplasate pe suprafaţa Dealului Cetăţuia. Fiecare din aceste obiecte de sunet/ boxe va genera sunete specifice locului sau va povesti aspecte istorice legate de acesta. Participanţii la workshop vor elabora ei înşişi obiectele de sunet şi conţinutul acestora.

CINE POATE PARTICIPA?

Workshop-ul este adresat tuturor celor care sunt interesaţi de spaţiul public ca teren de desfăşurare pentru diverse proiecte istorice, arhitecturale, lingvistice şi artistice. Apelul este adresat persoanelor din multiple domenii: arhitectură, artă, istorie, lingvistică, radio, inginerie de sunet, media etc.

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CADRUL WORKSHOP-ULUI?

În cadrul atelierului participanţii se vor familiariza cu metodele de lucru ale artistului şi vor elabora împreună cu acesta obiectele de sunet care vor constitui instalaţia sonoră de pe Dealul Cetăţuia. Totodată, participanţii se vor preocupa şi de aspectele tehnice şi logistice ale elaborării unui asemenea proiect. Ei vor realiza poveştile audio creând de asemenea locaţiile sonore. În cadrul workshop-ului vor fi înregistrate atât sunetele specifice locului cât şi interviuri cu artişti, profesori, arhitecţi etc.

Frank Schulte este un artist de renume în domeniul tehnicii sonore şi al noilor forme de media. Metoda lui de lucru este una interdisciplinară, el îmbinând în arta sa teatrul, dansul, literatura şi performance-ul. Instalaţiile şi expoziţiile sale tratează adesea legătura dintre spaţiu şi sunet, repectiv arhitectura sunetului.

Înscrierile de fac până la data de 24 februarie la adresa asist@kulturzentrum-klausenburg.ro. Mai multe informaţii puteţi afla pe www. kulturzentrum-klausenburg.ro.