Actual

Fokus

17 decembrie 2020, ora 18.00 - 17 decembrie 2020, ora 20.00

online

Hotspot: Cyberbullying


Despre bullying în școală, dar și în afara ei, aflăm deseori prea târziu iar uneori deloc.În prezent, educația, dar și viața socială a copiilor și tinerilor se petrece în cea mai mare parte online. Aici ajungem să vorbim despre cyberbullying, sau bullying online.

Formele pe care cyberbullying-ul le poate lua sunt diverse și se camuflează perfect în spatele mijloacelor digitale de comunicare, fie că vorbim de rețele de social media, jocuri, forum-uri, blog-uri sau alte platforme. Victimele sunt șicanate și agresate online sub diverse forme, ceea ce poate duce la repercusiuni grave.

În România dispunem de prea puține resurse și de o curricula lacunară în ceea ce privește educația pentru utilizarea corectă și responsabilă a internetului și a dispozitivelor digitale de comunicare.

Centrul Cultural German împreună cu asociația Brain Wings vă invită la o discuție online despre agresiunea pe internet și pericolele pe care le prezintă. În deschiderea discuției, Alia Pagin [de], pedagog de specialitate, ne va împărtăși câteva aspecte privind situația din Germania precum și o serie de metode prin care părinți, profesori sau consilieri școlari îi pot ajuta pe copii și tineri să înțeleagă efectele cyberbullying-ului.

Vedem această discuție ca pe o oportunitate de a pune întrebări, de a împărtăși experiențe și a găsi împreună soluții la provocările pe care le ridică bullying-ul în mediul online. Teme precum sfera privată, protecția datelor personale, comportamentele deviante sau identificarea riscurilor reprezintă o parte din aspectele pe care atât copiii, tinerii cât și îndrumătorii lor trebuie să le cunoască pentru a se putea proteja dar și pentru a face parte sau construi comunități online în care să fie în siguranță.

 

_Când?

>> 17 decembrie 2020, 18:00 - 20:00

 

_Unde?

>> Online via Zoom - aveți nevoie de un computer sau laptop cu o cameră web și o conexiune la internet stabilă

 

_Înscrieri:

>> Termenul limită pentru înscrieri 17 decembrie 2020, ora 12:00

>> Numărul de participanți este limitat, înscrieți-vă aici: https://bit.ly/Form_CyberbullyingTalk

>> Acest eveniment este destinat profesorilor, educatorilor, reprezentanți ai comitetelor de părinți, inspectoratelor școlare, consilierilor școlari, lucrătorilor sociali și ONG-urilor active în domeniul educației.

>> Participarea este gratuită. Discuția va avea loc în limba engleză.

 

_Moderator - Adela Nicoară, fondatoarea asociației Brain Wings

 

_Referent - Alia Pagin [de]

Alia Pagin este lector și specialist în educație media. Cultivarea competențelor media în era digitală este punctul central al activității sale, cu precădere în sfera social media și a mijloacelor digitale de comunicare. Problemele generate de discursurile extremiste de tipul ”hate speech” întâlnite în sistemul educațional reprezintă una dintre temele recurente ale muncii sale. Pentru prevenirea acestui comportament, Alia Pagin lucrează împreună cu elevi și profesori, apropierea de grupurile de tineri și copii reprezentând un atu în înțelegerea problemelor pe care aceștia le întâmpină, probleme care privesc, de altfel, întreaga societate civilă.