Actual

Fokus

01 iulie 2022, ora 18.00 - 17 iulie 2022, ora 17.00

Muzeul de Artă Cluj-Napoca

How to explain pictures… / Cum să explici imagini…


_Când?

01. - 17.07.2022 [ Mi - Du | 10:00 - 17:00]


_Unde?

Muzeul de Artă Cluj-Napoca [Piaţa Unirii nr. 30]


_Vernisaj

01.07.2022 | 18:00 EEST


_Curatoare: Roxana Trestioreanu


_Comisar de expoziție: Alexandra Sârbu, din partea Muzeului de Artă Cluj-Napoca


_Artiști: Olimpiu Bandalac, Darie Dup, Teodor Graur, Gyöngyi Kerekes, Iosif Király, Radu Igazság, 2 Meta (Maria Manolescu și Romelo Pervolovici), Marilena Preda Sânc, Zoltán Szilágyi Varga, László Ujvárossy


Realizată în 2021 pentru a marca 100 de ani de la nașterea lui Joseph Beuys, expoziția propune recuperarea multiplelor fațete ale operei sale prin ecoul generat în creația artistică a generației ’80.

Titlul expoziției face referire la prima expoziție personală a artistului din 1965 How to Explain Pictures to a Dead Hare (Wie man dem toten Hasen die Bilder erklärt) în care Beuys definește un mod de operare care îi va deveni caracteristic, ieșind în întâmpinarea publicului în receptarea experienței artistice, prin limbaj și dialog.

Joseph Beuys (1921-1986), a marcat prin creația sa arta contemporană și s-a impus ca un reper al secolului 20. El a lăsat o moștenire importantă generațiilor de artiști care i-au urmat, pe de-o parte prin opera sa - desene, instalații, multipli, acțiuni performative și relicve-martori ale acestora, prelegeri, filme - și pe de alta prin conceptul de sculptură socială pe care l-a lansat, care definește activitatea umana de a structura și modela societatea și mediul ca operă de artă. Asumând prin demersul său rolul de sculptor social Beuys, servindu-se de limbaj, concepte, acțiuni performative și obiecte acumulate și recuperate, își propune activarea potențialului creativ al fiecăruia.

Beuys a fost un artist angajat social, politic, a militat pentru drepturile omului, pentru protejarea mediului, pentru construirea unei legături cu comunitatea, a definitivat un model pentru practica artistică și educațională contemporană.

Artiștii participanți sunt personalități care, prin opera și implicarea lor socială, formativă/pedagogică, au repoziționat abordarea generațiilor următoare față de creația contemporană.

În expoziție sunt prezentate fotografii, obiecte mail art, instalații, desene, filme experimentale, de animație, testimoniale filmate, chestionare, documente legate de experiența educațională în pandant cu filme prezentând acțiuni sau interviuri ale lui Beuys.

 


>> Expoziția este organizată la Cluj-Napoca de Centrul Cultural German Cluj-Napoca de în parteneriat cu Goethe-Institut București și Muzeul de Artă Cluj-Napoca.