Actual

Fokus

08 decembrie 2021, ora 18.00 - 08 decembrie 2021, ora 19.30

Online

Intimate Femicide


_Când?

08.12.21 | 18:00 EET

 

_Unde?

Online via Zoom

 

_Înscrieri

> https://bit.ly/IntimateFemicide_OnlineTalk

> Termen limită înscrieri: 08.12.21 | 14:00 EET

> Discuția se va desfășura în limba engleză.

 

Numărul celor care își ucid fostele sau actualele partenere este în continuă creștere. Rapoartele internaționale aduc în prim-plan cifre șocante, în spatele cărora se ascund dramele unor femei pe care societatea și statul au eșuat în a le proteja. Femicidul, mai specific femicidul intim, este punctul culminant al violenței domestice care escaladează de la abuzuri fizice și verbale, presiuni și umilințe la crimă.

În timp ce reportajele din mass-media ale „tragediilor de familie” sau „dramelor din gelozie” deseori sugerează că sunt situații excepționale, femicidele intime sunt în realitate o problemă permanentă. În Germania, o astfel de crimă este comisă o dată la trei zile, în timp ce în România între 2011-2015 o femeie era ucisă la fiecare zece zile. Numărul unor astfel de tentative de omor este însă mult mai mare.

Împreună cu invitatele noastre din Germania și România vom discuta despre cum sunt percepute crimele împotriva femeilor atât în cele două țări cât și la nivel internațional, despre conștientizarea pericolului femicidului intim dar și despre procesul de documentare a unor astfel de cazuri precum și despre forme de prevenție atât din partea autorităților cât și a societății civile.

 

Discuția face parte din Campania ONU 16 Zile de Activism pentru Combaterea Violenței împotriva Femeilor și Copiilor - coordonată la Cluj de PATRIR, și este organizată de Centrul Cultural German Cluj-Napoca. Universitatea Babeș-Bolyai susține evenimentul în cadrul platformei UBB Cultural.

 

_Moderatoare

Marlene Pardeller [de] este writing coach, editor și regizoare independentă de origine italiană, stabilită la Berlin. Documentarul ei premiat la Festivalul Internațional de Film din Mexic „The Bones Under the Skin” (2018) analizează violența de gen în Italia și Mexic. Este co-traducătoare a manifestului feminist Abbiamo un piano [Avem un plan] al mișcării Non Una Di Meno din Italia și membră a inițiativei #keinemehr [#NiciUnaInPlus]. Ea este una dintre autoarele primei broșuri despre femicidele din Germania, care a fost publicată în 2020 sub umbrela #keinemehr în colaborare cu Fundația Rosa Luxemburg.

 

_Invitate

Sina Niemeyer [de] este o artistă vizuală din Germania licențiată în fotografie documentară. Munca ei se concentrează în jurul intimității, relațiilor umane și feminității. În 2018 a fost aleasă drept una dintre cele mai promițătoare tinere fotografe germane, la un an după ce a fost nominalizată la C/O Berlin Talent Award. Proiectul ei „IGNOSCENTIA” despre abuzul sexual asupra copiilor a fost premiat și prezentat pe scară largă la nivel internațional și a fost publicat ca monografie în 2018 de Ceiba Editions. Pentru proiectul ei despre femicid a primit grantul VG Bild-Kunst.

 

Diana Meseșan [ro] este jurnalistă la Libertatea. A scris anterior pentru publicația Scena9 și platforma Romania Insider. Alte colaborări au inclus Balkan Insight, Politico sau DoR. A scris despre drepturile reproductive ale femeilor, educație sexuală, migrație sau comunități marginalizate. A analizat modul în care autoritățile și comunitățile răspund la violența de gen și formele de perpetuare ale ciclului violenței. Una dintre poveștile ei urmărește îndeaproape programele concepute pentru combaterea violenței sexuale care au existat însă doar pe hârtie, fără vreun efect practic.

 

_Ilustrație

Roma Gavrilă [ro] lucrează în Cluj-Napoca ca ilustratoare independentă și artistă de benzi desenate. În ultimii ani, s-a specializat în ilustrații editoriale și explorează probleme sociale importante, precum violența domestică. Ilustrațiile ei au apărut în mai multe reviste românești online, inclusiv în Scena 9.