Actual

Fokus

05 decembrie 2014, ora 18.00

Casa Universitarilor

Jörg Widmann: con brio


Concert al Filarmonicii de Stat Transilvania cu Jörg Widmann ca dirijor și solist în cadrul Festivalului Mozart

 

„Muzica lui Jörg Widmann îl copleşeşte pe ascultător ca o cascadă, este nemărginită în virtuozitate sau în tristeţe”, scrie Markus Fein despre cel mai important invitat al festivalului Mozart din acest an. Jörg Widmann este un mare artist al muzicii internaţionale contemporane. Va fi prezent în calitate de dirijor al Filarmonicii de Stat Transilvania cu propria sa piesă „con brio” (cu foc), precum şi ca solist al unui concert de clarinete al lui Mozart.

Piesa lui Widmann, „con brio”, este un omagiu adus simfoniilor a 7-a şi a 8-a ale lui Beethoven. De aceea, cea din urmă va fi de asemenea parte a programului. Asemănarea cu opera lui Beethoven constă în tipurile de mişcare rapidă, specifice renumitului compozitor, pe care Widmann le traduce în propria sa tonalitate. Pentru piesa lui, a ales simfoniile lui Beethoven şi îşi propune să creeze, la fel ca acestea, „furori şi ardoare ritmică”, cu mijloace reduse.

PROGRAM:
Jörg Widmann - Con Brio
Wolfgang Amadeus Mozart - Concert pentru clarinet, în La major, KV 622
Wolfgang Amadeus Mozart - Simfonia nr. 41, în Do major, KV 551, Jupiter

 

Jörg Widmann a studiat clarinet şi compoziţie în München şi New York şi este astăzi profesor de clarinet şi compoziţie la Facultatea de Muzică din Freiburg. Opera sa compoziţională cuprinde piese pentru orchestre mari, muzică de cameră, muzică pentru teatru şi operete. Componişti renumiţi au scris piese special pentru el. A primit numeroase premii internaţionale pentru compoziţie şi este considerat unul dintre cei mai mari compozitori ai prezentului.

Concert organizat de Societatea Română Mozart, în parteneriat cu Centrul Cultural German / Goethe-Zentrum Cluj-Napoca.