Actual

Fokus

04 iunie 2017, ora 21.45

Castelul Bánffy, Bonțida

Cine-concert Metropolis


Eveniment în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania

Filmul mut al lui Fritz Lang Metropolis este unul dintre capodoperele genului science fiction timpuriu de la a cărei lansare se împlinesc 90 de ani. Premiera acestui film-simbol al expresionismului german a avut loc în ianuarie 1927. Acțiunea are loc în orașul gigant al viitorului care dă și titlul filmului, în care locuitorii sunt împărțiți în două clase sociale. Segregarea ia sfârşit în momentul în care fiul celui ce a creat oraşul se îndrăgostește de Maria, care face parte din clasa muncitoare, astfel declanșând un conflict între aristocrați și muncitori. Metropolis este primul film inclus în patrimoniul mondial de documente al organizației UNESCO. În cadrul cine-concertului va fi proiectată varianta aproape integral restaurată de Fundația Friedrich-Wilhelm-Murnau, recuperată abia în 2010 în Argentina. Filarmonica de Stat Transilvania va acompania live filmul pe muzica originală compusă de Gottfried Huppertz, sub bagheta dirijorului german Stefan Geiger. Acesta se află la cea de-a treia colaborare cu Filarmonica, fondată în anul 1955, și care se bucură de un renume internațional.

 

Dirijorul german Stefan Geiger are în spate o carieră impresionantă: a început ca trombonist, cucerind numeroase premii la concursuri internaționale, a preluat conducerea artistică și rolul de dirijor pentru mai multe orchestre renumite și este unul dintre cofondatorii German Game Music Award. Stefan Geiger a devenit foarte cunoscut în întreaga lume ca specialist în muzică de film orchestrală, aflându-se deja de două ori la Cluj cu o astfel de colaborare.

 

Eveniment organizat de Centrul Cultural German și TIFF cu susținerea Fundației Friedrich-Wilhelm-Murnau și a Europäischen Filmphilharmonie.

Biletele se pot achiziționa aici.