Actual

Fokus

12 iunie 2019, ora 10.00 - 13 iunie 2019, ora 17.30

Reactor de creație și experiment

Management și practici în teatrul independent


Scena culturală independentă a fost mereu un mediu propice pentru a experimenta și pentru a aduce contribuții inovatoare în diferite domenii. Reprezentanții acestui sector sunt de cele mai multe ori oameni ale căror responsabilități sunt multidisciplinare și cuprind atât generarea de conținut, cât și gestionarea proiectelor culturale pe care le desfășoară.
În același timp, mediul independent este unul care implică precariat și nesiguranță. Acest lucru se aplică și în cazul teatrului independent unde managerii se confruntă deseori cu fonduri limitate și obstacole birocratice, în timp ce se străduiesc să ofere platforme de expresie artistică valoroase și să adreseze întrebări esențiale legate de societate.
De aceea, Centrul Cultural German Cluj-Napoca, alături de asociația Reactor de creație și experiment invită operatorii culturali din teatrul independent la un atelier de două zile, în perioada 12-13 iunie 2019, pentru a discuta atât despre provocările acestui domeniu, cât și despre posibile soluții.
Atelierul va fi coordonat de o expertă din Germania: Anne Brammen, din partea spațiului de teatru independent Ballhaus Ost din Berlin.
Pe durata atelierului, vor fi prezentate scenele de teatru independent din Germania și România și se vor dezbate problemele și provocările cu care acestea se confruntă. Scopul atelierului este de a crea un cadru favorabil pentru un schimb de experiențe culturale și de modele practice de funcționare, pentru a găsi soluții împreună, dar și pentru networking.

Atelierul se va desfășura în limba engleză și va avea loc la sediul Reactor de creație și experiment (str. Petofi Sandor, nr. 4), în intervalul 12-13 iunie 2019 (6 ore/zi, coffee breaks și prânz asigurat).

Program

12.06 Atelier Ziua 1


10:00 – 13:00 (cu o pauză de cafea)
Prezentarea scenei teatrale independente din Germania (structura Ballhaus Ost, structuri de finanțare, asociațiile auto-organizate)
13:00 – 14:30 Prânz la Reactor
14:30 – 17:30 (cu o pauză de cafea)
Prezentarea organizațiilor și asociațiilor prezente la workshop

13.06 Atelier ziua 2


10:00 – 13:00 (cu o pauză de cafea)
Discuție despre experiențele de lucru în teatrul independent din Cluj/Romania: Care suntprovocările, strategiile și nevoile?
13:00 – 14:30 Prânz la Reactor
14:30 – 17:30 (cu o pauză de cafea)
Găsirea unei strategii comune: Cum creăm o schimbare și motivații noi

Anne Brammen / Ballhaus Ost
Anne Brammen (1987) a studiat Teorie Teatrală/ Teatrologie la Freie Universität Berlin și Dramaturgie la Hochschule für Musik und Theater în Hamburg. Încă din timpul studiilor, a lucrat în mediul independent unde a colaborat cu Gob Squad, Hebbel am Ufer, Lichthof Theater și alții. În prezent e dramaturgă la Ballhaus Ost și manager de producție al colectivului She She Pop.
Înființat în 2006, Ballhaus Ost găzduiește peste 100 de spectacole, concerte și alte evenimente pe an, dintre care jumătate sunt producții proprii.