Actual

Fokus

28 februarie 2014, ora 17.00

Casa TIFF

Miklós Bánffy – Trilogia Transilvană


Miklós Bánffy este un nume emblematic în contextul istoriei adesea tumultoase şi schimbătoare a Transilvaniei. Politician, om de cultură, latifundiar, grafician şi scriitor - influenţa lui s-a făcut simţită în toate domeniile, în special în Cluj-Napoca, locul unde s-a născut şi care i-a determinat soarta. . Cu ocazia a 140 de ani de la naşterea lui Miklós Bánffy, Consulatul General al Ungariei din Cluj-Napoca organizează o serie de evenimente dedicate persoanei sale, atât ca politician cât şi ca personalitate care s-a străduit să menţină un echilibru între diferitele comunităţi etnice din zonă. Romanele care compun trilogia, nelipsite de critică la adresa politicii maghiare a acelei vremi, sunt o adevărată moştenire a timpului şi o fereastră spre o altă lume.

Lectura primului volum din Trilogia Transilvană se va face în limbile română şi germană.

Discuţia ulterioară se va desfăşura în prezenţa lui Andreas Oplatka, Marius Tabacu şi a expertului Ernest Wichner, directorul Literaturhaus Berlin şi un bun cunoscător al  operei lui Miklós Bánffy

În introducerea serii va fi difuzat un scurt documentar despre viaţa lui  Miklós Bánffy.

Andreas Oplatka s-a născut în anul 1943 la Budapesta iar in 1956 s-a mutat în Elveţia. A studiat germanistică şi istorie la Zürich şi Viena. În anul 1968 a devenit redactor al departamentului de politică externă al publicaţiei Neue Zürcher Zeitung, iar ca şi corespondent a lucrat la Stockholm, Paris, Moscova şi Budapesta.

Ernest Wichner s-a născut în anul 1952 în Banat. După absolvirea studiului de germanistică la Timişoara si a activităţii concomitente în gruparea anti-regim a emigrat în 1975 la Berlin. Este membru al PEN-Zentrum Germania şi trăieşte la Berlin unde activează ca autor, critic literar, traducător şi editor. Din 2003 este directorul Literaturhaus Berlin.

Marius Tabacu, născut în anul 1952, a studiat pian la Academia de Muzica “Gheorghe Dima” din Cluj. Este pianist, regizor de filme documentare, traducător, iar  începând din 2007 se află la conducerea Filarmonicii de Stat “Transilvania”.