Actual

Fokus

05 martie 2015, ora 12.30

Muzeul de Artă, Sala Tonitza

Pentru o democrație activă – împotriva extremismului de dreapta!


Grupările și partidele de extremă dreapta se află printre cele mai mari pericole pentru o societate civilă modernă și o Europă unită. Mulți oameni care nu reușesc să țină pasul cu o lume în continuă schimbare sunt vulnerabili la declarații naționaliste sau rasiste. Extremiștii de dreapta profită de nesiguranță și sunt din nou prezenți în multe parlamente europene. ”Patrioți” auto-declarați demonstrează în Dresda împotriva unei așa-numite ”islamizări” a Europei, dar și în Ungaria sau în România, mentalitatea de extremă dreapta devine tot mai populară, și astfel, foarte periculoasă.

Expoziția Friedrich-Ebert-Stiftung România și Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“ prezintă acest pericol prin 17 panouri. Cum folosesc extremiștii de dreapta internetul și muzica? Cum încearcă să pătrundă în mijlocul societății? Și cum putem, ca indivizi, să ne protejăm mediul?

Experți din Germania și România vor discuta la nivel academic despre aceste întrebări și vor prezenta ultimele studii despre mentalitățile de extremă dreapta din societate. Ralf Melzer este coordonatorul proiectului ”Împotriva Extremismului de Dreapta”, Friedrich-Ebert-Stiftung din Berlin și va prezenta studiul fundației. De la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România ”Elie Wiesel” va vorbi președintele, Alexandru Florian, despre situația din România. De asemenea, renumitul istoric Michael Shafir va veni cu expertiza sa științifică. Cuvintele de salut vor fi adresate de către Matthias Jobelius, reprezentant al Friedrich-Ebert-Stiftung în România, și Fabian Mühlthaler de la Centrul Cultural German Cluj-Napoca.

Evenimentul va fi moderat de Cristian Chiscop și va fi tradus simultan în germană și română.

Vă invităm cu mare plăcere, să rămâneți la o recepție după conferință și vă rugăm să vă înscrieți la conferință pe e-mail, la asist@kulturzentrum-klausenburg.ro

 

Program:

13:30 - Welcome coffee și înregistrarea participanților

14:00 - Cuvinte de deschidere: MATTHIAS JOBELIUS (Friedrich-Ebert-Stiftung România) și FABIAN MÜHLTHALER (Centrul Cultural German Cluj-Napoca)

14:15 - Discursuri:

RALF MELZER (Coordonator al Proiectului Împotriva Extremismului de Dreapta, Friedrich-Ebert-Stiftung Berlin)

ALEXANDRU FLORIAN (Director al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în România Elie Wiesel)

MICHAEL SHAFIR (Profesor emerit, Universitatea Babeș-Bolyai)

Moderator: CRISTIAN CHISCOP (Coordonator Program, Friedrich-Ebert-Stiftung România)

16:00 - Recepție