Actual

Fokus

07 octombrie 2011, ora 16.30

Sabot-Residenz, Fabrica de Pensule (str. Henri Barbusse 53-55)

Steaguri uitate


Instalaţie Korsakow de Florian Thalhofer

Graniţele dintre filmul documentar şi arta media aproape dispar în opera lui Florian Thalhofer. Printr-un program conceput de el însuşi, artistul berlinez se apropie în mod neobişnuit şi impresionant de tema lui. El spune poveşti şi tratează diverse teme nelinear. Altfel decât într-un film documentar obişnuit, spectatorul hotărăşte singur cum să continue filmul.

“Steaguri pierdute” tratează subiectul despre raportul complex dintre germani şi steagul lor. Un timp îndelungat, germanii au avut o relaţie greoaie cu simbolurile lor naţionale. În timpul Campionatului Mondiat de Fotbal din propria ţară, în 2006, acest aspect s-a schimbat. La toate ferestrele şi maşinile apărea negru-roşu-auriu. După campionat însă, ele au dispărut la fel de brusc precum a apărut această mare de steaguri. Oamenii au mai scos din nou steagurile doar cu unele excepţii.

După o jumătate de an de la Campionalul Mondial de Fotbal, Florian Thalhofer a vizitat persoane, care dupa luni de zile de la petrecerea negru-roşu-auriu, încă mai aveau ancorate steagurile, întrebându-i, uşor sceptic, de ce. “Eu sunt mândră de Germania, pentru că avem un sistem social bun”, a spus o doamnă din Baden-Württemberg. Regizorul întâlneşte şi un tânăr neo-nazist şi surprinde în documentarul său o ceartă între el şi un prieten, băuţi fiind, despre ororile din al treilea Reich.

Filmul Korsakow “Steaguri uitate” a fost arătat în 2007 pe site-ul Institutului Goethe. După mai multe expoziţii, părţi ale filmului sunt expuse astăzi la Muzeul de Istorie Germană din Bonn.

Florian Thalhofer s-a născut în 1972 în Bavaria şi astăzi trăieşte în Berlin. El este inventatorul sistemului Korsakow, un software, care face posibilă o modalitate total nouă de prezentare filmică. Este un student de excepţie al Universităţii de Arte din Berlin, unde studiază comunicare vizuală şi sisteme media experimentale. A fost mulţi ani profesor-oaspete la Universitatea de Arte din Berlin şi între 2005-2006 la Institului de Literatură Leipzig.