Actual

Fokus

20 decembrie 2022, ora 19.00 - 20 decembrie 2022, ora 22.00

MushuROI Creative Hub [Piața 1 Mai 4-5]

The Future is History | DiscoGraffiti w/ Kero Zen [live painting] & Andrei Bucureci [live set]


The Future is History | A Rodion G.A. Tribute by


Kero Zen [ro] // graffiti | live painting

Andrei Cucu [de] // sound installation

Andrei Bucureci [ro] // live set

Lumilor Romania [ro] // electroluminescent paint

 


_Când?

20.12.22 | 19:00 - 22:00

 

_Unde?

MushuROI Creative Hub [Piața 1 Mai 4-5]

 

_Program // Open Studio

Live Painting Session by Kero Zen [ro]

Live Set by Andrei Bucureci [ro]

 

În decembrie 2019 ascultam împreună un DJ-set inspirat de avangarda muzicală care a luat naștere în perioada comunistă alături de Mark Reeder [de] și Rodion G.A. [ro]. Nu știam pe atunci aceea va fi ultima ultima prezență pe scenă a artistului clujean cu care am colaborat de-a lungul anilor în diverse proiecte. Acum invităm îi aducem împreună un omagiu lui Rodion Ladislau-Roșca, a cărui muzică inspiră în continuare prin autenticitate, compoziții excentrice și beat-uri puternice. Muzica lui Rodion G.A. a stat sub semnul creativității și al experimentului și, deși, a fost pierdută pentru multă vreme, a revenit atât în colecțiile fanilor veterani cât și în rândul generației tinere.

În memoria lui Rodion G.A., artiștii Kero Zen [ro], Andrei Cucu [de], Andrei Bucureci [ro] și echipa Lumilor [ro] au colaborat la realizarea unui proiect interdisciplinar: The Future is History | A Rodion G.A. Tribute. Îmbinând diverse forme de expresie artistică: graffiti, arta anamorfică, sunet și lumină, proiectul aduce un omagiu pionierului muzicii electronice românești și primului „one-man band” din România.

Centrul Cultural German invită la DiscoGraffiti, aruncați o privire în culisele studioului pop-up din cadrul MushuROI Creative Hub [Piața 1 Mai 4-5] unde veți putea urmări o sesiune live painting realizată de Kero Zen [ro] pe fundalul unui live set creat și curatat de Andrei Bucureci [ro]. De asemenea veți putea interacționa cu elemente ale lucrării de artă colaborative în format work-in-progress: instalația de sunet a artistului din Berlin, Andrei Cucu [de] care va fi completată de componenta luminescentă aplicată de Lumilor România [ro], menite accentueze natura experimentală, unică a creației muzicale a lui Rodion G.A.


Rodion G.A. [ro | 1953 - 2021]

Cunoscut dreptpărintele muzicii electronice românești”, Rodion Ladislau Roșca a compus, în anii `70 și `80 ai regimului comunist, unele dintre cele mai inovative melodii utilizând un magnetofon Tesla B 90, prin supraimprimări succesive, fără niciun sintetizator. Casetele prăfuite au fost readuse la viață în ultimii ani iar muzica ascunsă pe benzile magnetice redă sunetul brut cu tente rock și psihedelic, ca un protest la îngrădirea culturală din comunism. Despre proiectul artistului înființat în 1977– Rodion G.A., se pot spune multe, însă mai grăitoare rămâne muzica lui. Artistul a fost redescoperit în anii 2010 urmând o serie de apariții internaționale, interviuri și noi proiecte, cărora Rodion s-a dedicat în ciuda problemelor de sănătate. Pasiunea acestuia pentru compoziția futuristică și experiment a cucerit atât publicul generației vechi cât și publicul tânăr.


_A Rodion G.A. Tribute by


Kero Zen [ro] // graffiti | live painting

Kero Zen este unul dintremotoarelemișcării de Street Art și Graffiti din România care încearcă în mod aproape obsesiv treacă dincolo de formă pentru a găsi esența. Clujeanprin adopție”, dar nomad declarat, Kero Zen a avut un traseu artistic mai puțin previzibil. Anii de „vagabondajîn care s-a format și interesul pentru simbolurile numerice şi grafice din sfera ezoterismului îi definesc astăzi stilul, aducând un suflu nou artei stradale prin realizarea unor lucrări de artă murală tratate monumental. Kero face parte din N.O.M. Crew (NOVUS ORDO MURALIS) împreună cu artiștii: Irlo si Ocu. Artistul este co-autor al picturii murale de pe str. Constanța, realizată în toamna anului 2021 în cadrul proiectuluiApropiatiSpargemZidurile”, inițiator al proiectului Arta în curtea Școlii” precum și unul dintre cei implicați în realizarea picturilor de pe tramvaiele din oraș.

&

Lumilor România [ro] // electroluminescent paint

Lumilor România [https://xtremepaint.ro/ ] este o companie specializată în aplicarea tehnologiei inovatoare LumiLor - vopsea electroluminescentă, tehnologie recent aparută pe piață, brevetată în SUA de către compania Darkside Scientific LLC.


Andrei Cucu [de] // sound installation

Andrei Cucu e un artist sonor, sound designer și compozitor din Berlin, care pune la încercare limitele dintre sunet, text, spațiu și natură. Operele lui abordează deseori traduceri între aceste limbaje, cu un focus special pe sunet, explorând interstițiile, corelațiile și interacțiunile posibile. Valențele poetice și narative ale acestora sunt prelucrate în piese audio, imagini și instalații multimedia. Instalațiile sale au fost prezentate în cadrul a diferite expoziții (As we entwine, A particularly sunny patch on the floor, Absent Cargo) și performance-uri (In/Still Life, Errant Shutdown Sound Night) în cadrul galeriei Errant Sound, a cărei membru este din 2019. Diferite piese radiofonice au fost difuzate pe postul independent colaboradio pe 88.4 FM (2 Islands, If these walls could talk) și pe Deutschlandfunk Kultur (Ora exactă). Duo de improvizație electronică și poezie Bass Clef Poetry împreună cu Tony Elieh. Ca parte a echipei a Studioului de Muzică Electroacustică a Akademie Der Künste Berlin, Andrei a colaborat printre alții cu Arnold Dreyblatt, Carola Baukholt, Samir Odeh-Tamimi sau Juliana Hodkinson. EP-ul său de debut Hungarian Suite a fost lansat independent pe andreicucu.bandcamp.com


Andrei Bucureci [ro] // live set

Andrei Bucureci este curator, muzicolog, art director și antreprenor cu o experiență de peste 10 ani în radio, muzică și artă. Portofoliul lui include proiecte diverse precum Tunesinourheads, Abator Industries, Crowd Control, Creionetica, Black Rhino Music & Radio și A4Activism. Bucureci a fost colaborator Radio Guerrilla, Electronic Beats by Telekom, Metropotam și este absolvent de arhitectură, artă și design. The Sound of Art to Come Records este proiectul său și al partenerei sale, Cristiana Bucureci, o platformă transilvăneană, editură și casă de discuri, unde sunt reuniți artiști de dub, electronic și experimental din toată lumea. Din adâncul inimii României, Andrei și Cristiana oferă lunar o selecție unică de lucrări de artă, colaje, muzică și remixuri inspirate de intersecția dintre Pop Art, multi-culturalitate și coloane sonore de filme de groază.