Actual

Fokus

13 iunie 2021, ora 16.00 - 13 iunie 2021, ora 19.00

Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Work migration & transnational families | Film & Discussion


_Când?

13.06.2021 | ora 16:00 [EEST]

_Unde?

Sala Mare | Palatul Reduta [Muzeul Etnografic al Transilvaniei]


Expoziția „Lucruri care dor. Povești și Amintiri ale unor Familii Transnaționale” realizată de Malve Lippmann și Can Sungu redă soarta familiilor în care părinții lucrează în străinătate separați de copiii lor. Unul dintre efectele migrației forței de muncă se reflectă în formarea acestei categorii de familii transnaționale. Sacrificiile pe care membrii acestora sunt nevoiți să le facă sunt prezentate în cadrul expoziției din perspectiva mamelor și a copiilor. Cu ocazia închiderii expoziției, Centrul Cultural German din Cluj-Napoca vă invită la o proiecție de film urmată de o discuție:

Film | Waiting for August

RO 2014, Regie: Teodora Mihai, 88 min.

Georgiana Halmac a devenit responsabilă pentru cei șase frați ai ei încă de la vârsta de 14 ani, când mama ei a plecat în Italia ca lucrătoare migrantă. Filmul dezvăluie viața de zi cu zi a copiilor, a căror soartă este reprezentativă pentru cea a multor oameni din România. Documentarul premiat al Teodorei Mihai abordează acest subiect complex cu prudență și fără judecăți pripite.

Filmul va fi prezentat în limba română cu subtitrări în limba engleză.

 

Discuție | Familiile transnaționale: perspective pentru România

Munca în străinătate a părinților separați de copiii lor nu este lipsită de suferință, pentru ambele părți. Cadourile materiale înlocuiesc deseori timpul petrecut împreună și apropierea emoțională lăsând însă, pe termen lung, răni sufletești profunde. Cu toate acestea, părinții care aleg să muncească în străinătate nu pot fi învinuiți, deseori aceștia neavând altă alternativă. Împreună cu experți din sfera migrației, discutăm ce efecte are migrația forței de muncă asupra familiilor românești, ce se poate învăța de la generația de muncitori „Gastarbeiter” din Germania anilor ‘60 și ce strategii și inițiative ar putea ajuta la atenuarea fenomenului. Invitații noștri sunt Malve Lippmann și Can Sungu, cei doi fondatori ai ONG-ului cultural din Berlin, bi’bak și creatorii expoziției „Lucruri care dor” și cercetătorul Remus Anghel, expert în probleme ale minorităților românești.

>> Discuția va avea loc în imba engleză și marchează, alături de proiecția filmului „Waiting for August”, închiderea expoziției „LUCRURI CARE DOR” care poate fi vizitată la Muzeul Etnografic al Transilvaniei până pe 13 iunie, inclusiv.

 

_Invitați:

Malve Lippmann și Can Sungu [de] - concept și regie artistică expoziție | bi’bak

Malve Lippmann a studiat la Academia de Stat de Arte din Stuttgart și la Institutul de Artă în Context de la Universitatea de Arte din Berlin (MA). Lucrează ca scenograf independent și designer de costume pentru teatru, operă și arte performative. A fost responsabilă de aranjarea scenică pentru diferite proiecte de artă, teatru și spectacol atât în Europa cât și în Rusia și SUA. Ține de asemenea ateliere și cursuri, se ocupă de strategii de participare și caută în proiectele ei forme inovatoare de mediere artistică. Din 2014 este director al spațiului intercultural bi'bak în Berlin-Wedding.

Can Sungu s-a născut în Istanbul, a studiat Film (BA) și Design de Comunicare Vizuală (MFA) la Universitatea Bilgi din Istanbul și la Institutul de Artă în Context de la Universitatea de Arte din Berlin (MA), a ținut ateliere și seminarii în domeniul filmului, a publicat texte despre film și migrație și a participat la numeroase expoziții, inclusiv la transmediale'14, MMSU Rijeka, Künstlerhaus Wien și REDCAT Los Angeles. În 2014, a cofondat spațiul independent de artă contemporană bi’bak în Berlin-Wedding unde lucrează ca director artistic și curator.

Dr. Remus Gabriel Anghel [ro] - cercetător | Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale

Remus Gabriel Anghel este cercetător la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale, Cluj și post-doctorand la Academia Română, Filiala Cluj. În 2009 a încheiat studiile doctorale în sociologie la Universitatea Bielefeld. A lucrat la un proiect de carte intitulat „Transnationalism and Social Prestige. Dilemmas of Multiple Belongings among migrants from Romania in Nuremberg and Milan”. Cartea analizează modul în care diferitele apartenențe ale migranților generează neconcordanțe între pozițiile lor din țară și străinătate dar și în ceea ce privește sentimentul de prestigiu social. Remus Anghel a efectuat cercetări în România, Italia și Germania pe diverse teme precum migrația iregulară, migrația etnică și transnaționalismul migranților și a fost implicat într-un proiect de cercetare privind migrația etnică și practicile de cetățenie în rândul minorităților etnice din România.