Actual

Fokus

03 octombrie 2011, ora 17.00

Centrul Cultural German (str. Universitatii 7-9)

Videogramele unei revoluţii


Film documentar / Germania 1992
Regie: Harun Farocki / Andrei Ujica

 

videogramme einer revolution - film

Revoluţia din 1989 din Romania a rămas şi după 20 de ani un subiect foarte controversat. Mulţi văd în ea o realitate misterioasă, o minciună sau doar o conspiraţie.

Doi maeştri ai analizei filmice redau o imagine autentică şi clară a revoluţiei. Regizorul şi producătorul german de documentare, Harun Farocki şi autorul român Andrei Ujica au creat cu filmul „Videogramele unei revoluţii” o capodoperă despre relaţia dintre puterea  politică şi mass-media. Filmul documentar arată printr-o serie de înrăgistrări video private şi publice cele zece zile ale schimbării din Timişoara şi Bucureşti: de la prima revoltă, căderea dictatorului şi până la execuţia lui. Televiziunea devine punctul central al revoluţiei.

Harun Farocki este un artist, care ştie să îmbine perfect arte si medii diferite. Este editorul revistei „Critică de film” şi este unul dintre cei mai importanţi documentarişti şi artişti media din Germania. Andrei Ujica s-a născut în Timişoara şi trăieşte din 1981 în Germania, unde, după realizarea mai multor proiecte de filme documentare, lucrează ca profesor la Universitatea de Artă şi Design din Karlsruhe.