Actual

Fokus

10 octombrie 2023, ora 18.00 - 19 octombrie 2023, ora 18.00

Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Cum să-ți desenzi o lume de Ileana Surducan


_Când?

10. – 19.10.23


_Unde?

Muzeul Etnografic al Transilvaniei| Reduta Schloss

 

_Program de vizitare

Miercuri - Duminică
10:00 – 18:00

 

_Vernisaj

10.10.23 | 18:00 | Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Vernisajul expoziției va fi urmat de concertul ComiCollection susținut Itay Dvori [de], o experiență audio-vizuală inedită, prezentată în premieră publicului clujean.

 

Expoziția de artă narativăCum să-ți desenezi o lume” reprezintă o retrospectivă a activității artistice din ultimul deceniu a ilustratoarei clujene, Ileana Surducan. Aceasta reunește trei proiecte de ilustrație și bandă desenată: Prezentul în dar (Precious Present), Jurnal de dans, și Comori, Gânduri și Nimicuri, prezentate pentru prima dată la Cluj-Napoca în acest format. Cele trei proiecte au ca numitor comun folosirea narațiunii și a metaforelor vizuale pentru a transforma o experiență personală într-una universală, și a da emoțiilor și amitirilor trăite un sens profund cathartic. Prin utilizarea realității augmentate (AR) expoziția oferă o experiență imersivă în care realitatea devine material de joc și explorare creativă.


_Detalii despre proiecte

Prezentul în dar (Precious present) este o serie de ilustrații despre vieți paralele, despre clipa prezentă, fugară și prețioasă, și despre speranța , în ciuda adversităților, ne putem schimba soarta și ne putem dărui fericirea. Aceste ilustrații au fost concepute pentru a acompania o parte din concertul ComiCollection al lui Itay Dvori [de], prezentat pentru prima dată în 2021 la Berlin.

Jurnal de dans, realizat în cadrul programului Artists Rooms (Fundația 9), prezintă momente cheie din viața artistei ca dansator amator, înainte și după marea distanțare socială” din 2020. Bune și rele, bucurie și descurajare, dificultăți și mici victorii personale - toate sunt redate cu umor, ingredientul secret al acestei serii. Amestecul de bandă desenată și ilustrație dorește împărtășească experiențe universale, și arate dansul e prețios, important, și ne poate învăța ne iubim pe noi înșine cu sinceritate.

Comori, Gânduri și Nimicuri prezintă o selecție de benzi desenate fără cuvinte care evocă o lume plină de culoare și dileme jucăușe ce oferă o nouă perspectivă asupra vieții de zi cu zi.

Sunt povești pentru spiritul călător, pline de poezie, care dau răspunsuri surprinzătoare la întrebări neașteptate. Aceste povești fac parte dintr-un album publicat în Franța (2022, Les Aventuriers de l’Etrange), care va fi lansat la Cluj cu ocazia vernisajului expoziției.


Ileana Surducan [ro] este o ilustratoare și autoare de bandă desenată din Cluj-Napoca, ce lucrează atât cu instrumente tradiționale, cât și digitale. Folosește mediul vizual ca unealtă de storytelling, pentru a transmite mesaje codificate în emoție. Poveștile ei traduc întâmplări personale în experiențe universale și conțin multiple nivele de semnificație, care îmbină cotidianul cu fantasticul. Umorul observațional o ajută facă conexiuni neașteptate cu o notă de absurditate, și creeze narațiuni care invită la introspecție.

Lucrările publicate în țară și străinătate includ romane grafice, antologii de bandă desenată și cărți ilustrate.